Как правилно да обезпрашаваме дома си

Как правилно да обезпрашаваме дома си

Прахът е една от най-големите главоболия за всеки домакин. Той се натрупва бързо и лесно, а премахването му може да бъде трудна и отнемаща време задача.

За да почистите дома си ефективно и да се отървете от праха, е важно да следвате някои основни стъпки:

 1. Планирайте предварително

Преди да започнете да почиствате, отделете време да планирате. Това ще ви помогне да организирате работата си и да не забравите нищо.

Направете списък на всички помещения, които трябва да почистите, и на всички повърхности, които трябва да обработите. Също така, помислете за това какви препарати и инструменти ще ви трябват.

 1. Започнете отгоре надолу

Започнете почистването от тавана и продължете надолу към пода. Това ще ви помогне да избегнете разнасянето на мръсотия и прах от долните към горните повърхности.

 1. Използвайте подходящи препарати и инструменти

Използвайте подходящи препарати и инструменти за всяка повърхност. Това ще ви помогне да постигнете най-добри резултати и да не повредите повърхностите.

За почистване на прах, можете да използвате следните препарати и инструменти:

 • Прахосмукачка – Прахосмукачката е най-ефективният начин за премахване на праха. Използвайте прахосмукачка с HEPA филтър, за да задържите праха и алергените в нея.
 • Мокро почистване – Мокрото почистване може да помогне за премахване на прахта и замърсяванията, които не могат да бъдат отстранени с прахосмукачка. Използвайте мека кърпа, напоена с вода или препарат за почистване на прах.
 • Прахосмукачка за килими – Прахосмукачката за килими е специализирана прахосмукачка, която е проектирана за почистване на килими и тапицерии. Използвайте прахосмукачка за килими, която има четка с меки влакна, за да не повредите килима.
 1. Не забравяйте за труднодостъпните места

Не забравяйте да почистите и труднодостъпните места, като например ъглите, зад мебелите и под леглата. Тези места са склонни да натрупват много прах и мръсотия, така че е важно да ги почиствате редовно.

 1. Изхвърлете всички отпадъци

След като почистите, изхвърлете всички отпадъци. Това ще ви помогне да поддържате чистотата и да избегнете разпространението на бактерии.

 1. Възстановете подредбата

След като почистите, върнете мебелите и предметите на мястото им. Това ще ви помогне да се насладите на чистия си дом.

Допълнителни съвети за обезпрашаване на дома

Ето и някои допълнителни съвети за обезпрашаване на дома, които могат да ви помогнат да поддържате дома си чист и здравословен:

 • Почиствайте дома си редовно

Редовното почистване е най-добрият начин да предотвратите натрупването на прах. Опитайте се да почиствате дома си поне веднъж седмично.

 • Създайте система за почистване

Създайте система за почистване, която да ви помогне да поддържате дома си чист. Например, можете да почиствате всяка стая в дома си по един ден от седмицата.

 • Насърчавайте членовете на семейството си да почистват

Насърчавайте членовете на семейството си да участват в почистването на дома. Това ще ви помогне да спестите време и усилия.

 • Използвайте естествени средства за почистване

Използването на естествени средства за почистване може да помогне за намаляване на замърсяването на въздуха в дома ви. Има много рецепти за естествени средства за почистване, които можете да намерите онлайн или в книги.

Заключение

Прахосмукането и мокрото почистване са най-ефективните начини за премахване на праха от дома ви. Редовното почистване и използването на подходящи препарати и инструменти

За да научите повече за нашите услуги и да получите оферта, моля, свържете се с нас.

Може да поверите основното почистване на дома си на нас! Ние Ви гарантираме професионално почистване, с внимание към всеки детайл.

Последвайте ни във Facebook!